Om 7.200 arbeidstimer er Nicklas og Håkon ferdig utdannet

Søran AS - Lærlinger
Picture of Søran AS

Søran AS

Om 7.200 arbeidstimer er Nicklas og Håkon ferdig utdannet

LÆRT MYE: Blikkenslagerlærlingene Nicklas Kløvstad og Håkon Holme Frøberg hadde aldri trodd de skulle lære så mye på én uke. Begge Foto: Anders Stensås

Skrevet av Anders Stensås Publisert:10. juli 2018, kl. 07:05

Nicklas Kløvstad (19) og Håkon Holme Frøberg (19) er to av 15 nye blikkenslagerlærlinger i Oslo og omegn.

Nå venter et opplæringsprogram på fire år.

På en takterrasse i Bekkelaget i Oslo hamrer og bøyer blikkenslagerlærlingene, Nicklas Kløvstad fra Lørenskog og Håkon Holme Frøberg fra Leirsund, metaller av ulik sort. De har nettopp fullført tre år på videregående skole. Nå er de i full gang med sin nye tilværelse som lærlinger.

– Overgangen fra videregående og ut i læra har vært en stor forandring. På videregående satt vi mye rolig, mens nå får vi bruke kroppen og være i aktivitet gjennom hele arbeidsdagen, sier Kløvstad.

Sliter med rekruttering

Allerede før jul tok Kløvstad og Frøberg kontakt med Daglig Leder i Søran AS, Arild Frøberg. Arild Frøberg er faren til Håkon Holme Frøberg. Han ble overrasket da sønnen ønsket å bli blikkenslagerlærling hos firmaet som holder til på Hagan.

– Jeg har ikke pushet sønnen min til å bli blikkenslager. Det er en avgjørelse han har tatt på egen hånd, sier Frøberg.

Videre forteller han at sønnen søkte lærlingeplass på lik linje med alle andre. Søknadsprosessen skjer gjennom Opplæringskontoret. Sven Erik Knutsen er leder på Opplæringskontoret for Ventilasjons og Blikkenslagerfaget. Han forteller at det er få som ønsker å bli blikkenslager.

– Vi sliter med rekrutteringen. Mye av årsaken til dette er at det er få utdannede blikkenslagerlærere. I Oslo og omegn har vi én faglærer, sier Knutsen.

Tall fra Opplæringskontoret for Oslo og omegn viser at det er 15 elever som skal ut i læra som blikkenslager. Til sammenlikning er det rundt 127 elever som skal ut i læra som rørleggere og 230 som skal ut i læra i tømrerfaget det kommende skoleåret.

Flyttet ut som 15-åringer

Allerede som 15-åringer valgte Kløvstad og Frøberg å flytte ut hjemmefra. Turen gikk til ishockeylinja ved NTG på Lillehammer. Der oppnådde guttene generell studiekompetanse, til tross for at kameratene var skolelei.

– Tanken slo meg at det kunne ha vært deilig med et friår etter videregående, men så dukket muligheten for en lærlingeplass opp. Da var jeg ikke i tvil om hva jeg ville. Det er fint å kunne utdanne seg samtidig som man får betalt, sier Frøberg.

Guttene er klare på hvorfor de ønsker å utdanne seg som blikkenslagere.

– Det virker som et spennende og variert yrke hvor vi virkelig får anledning til å bruke kroppen, sier Kløvstad.

Til tross for at guttene er ferdig på ishockeylinja på NTG, vil de ikke legge hockeykøllene på hylla med det første. Kløvstad og Frøberg har begge signert kontrakt med ishockeyklubben Furuset. De spiller i den nest øverste divisjonen i Norge. Dermed blir det lange dager med både jobb og trening.

– Vi har flere treninger i uka, i tillegg til to kamper i uka når sesongen starter, forteller Frøberg.

– Eneste måten

Daglig Leder i Søran AS, Arild Frøberg, har hatt flere kull med lærlinger tidligere. Han forteller at enkelte har fullført, mens andre har gått over til andre yrker som snekkere og elektrikere.

– Det at vi tar imot lærlinger er den eneste måten å drive rekruttering på, hvis man ikke skal gå utenfor landets grenser, sier Frøberg.

Tidligere har Søran AS hentet lærlinger fra de yrkesfaglige utdanningene på videregående. I år var bedriften nødt til å lete etter nye lærlinger fra de studiespesialiserende linjene.

– Vi prøvde å hente lærlinger fra de yrkesfaglige linjene, men der fikk vi ingen. De fleste som går på yrkesfag går til andre fag. Det virker som det ikke er attraktivt å være blikkenslager, utdyper Frøberg.

Motiverte lærlinger

Kløvstad og Frøberg har vært lærlinger i et par uker. De hadde ikke trodd at de skulle lære så mye på kort tid.

– Den første uka har vært bra. Jeg har gjort og lært mye mer enn det jeg trodde på forhånd, sier Kløvstad.

– I tillegg når været er så bra som nå er det deilig å være blikkenslagerlærling, legger Frøberg til.

Fakta:

  • En blikkenslager er en håndverker som i hovedsak jobber med tynnplater og tynnplateprodukter i ulike metaller.
  • Vanlige arbeidsoppgaver kan være montering av plater på tak og fasader, reparere lekkasjer i tak og bygninger, montere stiger på private bygninger, lage og produsere nedløpssystemer og gi service og reparere tak, fasader og ventilasjonsanlegg.
  • En blikkenslager kan forvente en lønn på rundt 450.000 kroner. (Kilde: Utdanning.no)
Søran AS - Arild Frøberg
OVERRASKET: Daglig Leder i Søran AS, Arild Frøberg, ble overrasket da sønnen ønsket å bli blikkenslagerlærling.

 

Søran AS - Lærlinger
PRESISJON: Nicklas Kløvstad måler, mens Håkon Holme Frøberg støtter treplanken.

 

Del dette innlegget